KPRA

Wij zijn Kremer pensioen- en risicoadviseurs!

pensioenen header
Kremer pensioen- en risicoadviseurs 

Mijn lijfrente komt vrij, wat nu?

Wanneer u in het verleden een lijfrenteverzekering heeft afgesloten, dan weet u waarschijnlijk wel dat na een aantal jaren het gespaarde bedrag vrijkomt. Voor de meeste mensen is dit het moment als de AOW-leeftijd in zicht is, maar voor sommige mensen was het bedoeld om eerder te stoppen met werken.

Bij het vrijkomen van de lijfrente komt u voor een belangrijke keuze te staan, want u moet gaan bepalen wat u met het gespaarde bedrag wilt gaan doen. Tegenwoordig zijn er twee verschillende mogelijkheden voor de lijfrente. Hierbij gaat het om de lijfrente uitkeren of blijven doorsparen. Maar wat houden deze opties nou precies in? En waar moet u opletten als u één van deze mogelijkheden kiest? De pensioenspecialisten van Kremer Pensioen- en Risicoadviseurs geven graag antwoord op deze prangende vragen. Lees snel verder en voorkom dat u een keuze maakt over uw lijfrente waar u achteraf spijt van krijgt!

 

Wat is een lijfrente?

Het kan gebeuren dat u niet helemaal meer weet wat een lijfrente is. Volkomen te begrijpen aangezien een lijfrente vaak een lange looptijd heeft en het waarschijnlijk lang is geleden dat u het heeft afgesloten. Toch is een lijfrente niets anders dan een extra pensioenpot. Het geeft zelfs een belastingvoordeel wanneer u te maken krijgt met een pensioentekort. Hoe dit werkt?

Het bedrag dat u inlegt voor uw lijfrente mag u bij de jaarlijkse belastingaangifte, binnen bepaalde grenzen, aftrekken van uw inkomen. Zodra u met pensioen gaat, betaalt u pas belasting over de uitkeringen. Valt u met uw jaarlijkse pensioenuitkeringen in een lagere belastingschijf? Dan levert u dit een aanzienlijk belastingvoordeel op.

Maak kennis met de twee opties van de vrijgekomen lijfrente

Heeft u recent bericht gehad dat uw lijfrente vrijkomt? Dan is het handig om te weten dat u de keuze heeft uit twee verschillende optie, namelijk: uitbetalen of doorsparen. Welke van deze opties u uiteindelijk kiest is geheel afhankelijk van uw persoonlijke wensen en uw financiële situatie. Hieronder leggen wij de twee opties graag uit:

  • De lijfrente uitkeren
    U kunt ervoor kiezen om de lijfrente te laten uitbetalen. Hierbij kiest bijvoorbeeld voor een periodieke uitkering per maand of per kwartaal. Dat moet u doen voor een periode van minimaal vijf jaar.
  • Doorsparen met de lijfrente
    Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om uw lijfrente-uitkering uit te stellen tot maximaal vijf jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Uw geld groeit dan dus nog een tijdje door. Daarna laat u het geld pas periodiek uitkeren.
  • Een combinatie van bovenstaande opties
    Klinken beide opties als muziek in de oren? Dan kunt u ervoor kiezen om een combinatie van beide opties toe te passen. Hiermee laat u een deel van de opgebouwde lijfrente uitkeren, terwijl u met het resterende deel blijft doorsparen.

gesprek over pensioen

Wat klanten zeggen

  • 5 / 5
    Goed advies en ondersteuning bij het gehele proces rondom de hypotheek. Alles werd geregeld.
  • 5 / 5
    Goed geadviseerd over de pensioenaanspraken. De adviseur doorzag de situatie vlot en dacht mee.
  • 5 / 5
    Erg prettig gesprek, goed advies. Houdt niet alleen strikt rekening met de cijfers maar kijkt naar gehele plaatje.
  • 5 / 5
    Zeer praktische informatie gehad tijdens het adviesgesprek. Totaal niet het idee gehad dat er iets aan mij "verkocht" moest worden. Zeer aan te raden!
  • 5 / 5
    Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.

Verschillende manieren van lijfrente laten uitkeren

Kiest u ervoor om uw lijfrente te laten uitbetalen? Dan kunt u ervoor kiezen om de lijfrente in één keer of juist periodiek te laten uitkeren. Hierbij is het belangrijk om te weten dat er bij beide uitkeren enkele spelregels zijn waar u zich aan moet houden. Wij begrijpen dat u hiervan wellicht niet op de hoogte bent dus hieronder lichten wij dit graag voor u toe:

Lijfrente in één keer uitbetalen

Wanneer u ervoor kiest om uw lijfrente in één keer te laten uitbetalen, dan is het allereerst handig om uit te zoeken of u onder het ‘oude regime’ of het ‘nieuwe regime’ valt. Er zit namelijk een aanzienlijk verschil tussen beide regimes. Valt u onder het oude regime? Dan krijgt u direct uw lijfrente uitbetaalt, maar betaalt u hier nog wel belasting over.

Onder het nieuw regime kunt u het geld ook in één keer laten uitkeren. Maar dat is fiscaal meestal ongunstig. Heeft u een lijfrentekapitaal tot bruto €4.898 (bedrag 2023)? Dan kunt u dit bedrag in één keer laten uitkeren. U moet er dan vanzelfsprekend wel inkomstenbelasting over betalen. Is het bedrag hoger? Dan moet u naast de inkomstenbelasting ook nog 20% revisierente betalen. Soms hoeft u die niet te betalen, bijvoorbeeld als u arbeidsongeschikt bent. De website van de Belastingdienst kan u hier meer over vertellen.

Als in 2023 de Wet toekomst pensioenen ingaat (ligt op moment van schrijven nog in de kamer ter beoordeling) is het mogelijk om 10% van de waarde ineens te laten uitkeren. Over dit bedrag moet u wel inkomstenbelasting betalen maar geen revisierente.

Periodiek laten uitbetalen

In vrijwel de meeste gevallen is het aantrekkelijker om de lijfrente periodiek te laten uitbetalen. Hierbij kunt u zelf kiezen of u liever een maandelijkse uitkering of per kwartaal wilt. Laat u de lijfrente uitkeren vanaf het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt? Dan moet u de lijfrente minimaal vijf jaar lang laten uitkeren. En laat u de lijfrente korter dan twintig jaar uitkeren? Dan mag u maximaal €24.168 bruto per jaar in 2023 laten uitkeren.

Kiest u ervoor om de lijfrente uit te keren vóór het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt? Dan moet u de lijfrente minimaal twintig jaar lang laten uitkeren, plus het aantal volle jaren dat u jonger bent dan uw AOW-leeftijd. Dus wilt u de lijfrente periodiek laten uitkeren vanaf uw 63e levensjaar? En is uw AOW-leeftijd 67? Dan is de minimale uitkeringsduur 24 jaar.

 

Doorsparen met de lijfrente in de praktijk

Ondanks dat het mogelijk is om een combinatie van zowel uitbetalen als doorsparen toe te passen op de lijfrente, zien wij bij Kremer Pensioen- en Risicoadviseurs in de praktijk vaak dat mensen kiezen voor doorsparen. Hiervoor zijn in feite twee verschillende groepen mensen te onderscheiden die ieders hun eigen redenen hebben om niet direct voor een uitbetaling te kiezen. Hierbij gaat het over het algemeen om één van onderstaande groepen:

1. Mensen die doorsparen tot hun AOW-leeftijd

Bij deze eerste groep komt de lijfrente meestal vrij tussen hun 60e en 65e levensjaar. Toen zij hun lijfrenteverzekering afsloten, stond de AOW-leeftijd nog vast op 65 jaar. Inmiddels is de AOW-leeftijd in de loop der jaren omhooggegaan vanwege de toenemende vergrijzing. Deze mensen ontvangen daardoor hun AOW pas later.

Voor deze groep mensen heeft het dus geen zin om de lijfrente eerder uit te betalen, waardoor zij vaak besluiten om door te werken tot het jaar waarin ze de ‘nieuwe’ AOW-leeftijd bereiken. Vanaf dat moment laten zij hun lijfrente-uitkering ingaan om te gebruiken als aanvulling op hun inkomen in de eerste jaren van hun pensioen. Let op, soms kan het toch interessant zijn om de uitkering vanaf 65 jaar te laten uitkeren als er sprake is van een overgangsregeling van uw lijfrente. Mocht u daar meer over willen weten bel ons dan op.

2. Mensen die doorsparen tot uiterlijk vijf jaar na hun AOW-leeftijd

De tweede groep heeft hun lijfrente niet per se nodig op hun AOW-leeftijd. Bijvoorbeeld omdat ze na hun AOW nog doorwerken, of omdat ze een jongere partner hebben die nog werkt. Zij sparen daarom vaak wat langer door. Dat mag tot uiterlijk 31 december, vijf jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd.

 

Maak op tijd uw uiteindelijke keuze voor de lijfrente

Wanneer uw lijfrente dit jaar nog vrijkomt, dan is het ontzettend belangrijk om zo snel mogelijk te bedenken wat u met het vrijgekomen bedrag wilt gaan doen. U heeft namelijk tot uiterlijk 31 december van het volgende kalenderjaar de tijd om te kiezen wat u ermee doet.

Kies je niet? Of kies je niet op tijd? Dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat u uw lijfrente afkoopt. Hierdoor betaalt u dus mogelijk 20% revisierente, naast de inkomstenbelasting die u betaalt. Dat is meestal ongunstig, waardoor het noodzakelijk is om vroegtijdig een keuze te maken.

Om u te helpen bij u uiteindelijk keuze helpen de pensioenspecialisten van Kremer Pensioen- en Risicoadviseurs in Assen u graag verder. Maak snel een afspraak via onderstaande button en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het maken van een keuze die volledig bij uw situatie past.